Kenniseconomie

Een kenniseconomie is een lerende economie. Het gaat om het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en snel toe te passen. Door de eeuwen heen hebben we al te maken gehad met bepaalde vormen van kenniseconomie. Kennis is macht. Deze lag altijd in handen van onze grote wereldmogendheden. Door allerlei nieuwe technieken en ICT ontwikkelingen is alles zich veel sneller gaan ontwikkelen. De kennis in deze tijd van internationalisering  is bereikbaar geworden voor iedereen, dus is de concurrentie van andere landen, zoals bijvoorbeeld China en Japan wordt steeds groter.

 

Nederland moet zich toch beter gaan ontwikkelen, anders lopen we achter in vergelijking met andere landen. Dit blijkt al uit de kennismonitor 2006. Er is niets veranderd ten opzichte van de monitor 2003. Nederland loopt zelfs relatief meer achter dan in 2003 en de onderzoekers concluderen dat er 6 knelpunten opgelost moeten worden om Nederland “slimmer” te maken.

 

Blijkbaar zijn “alle” grote landen in slaap gevallen. Het is in de Verenigde Staten Bill Gates die aan de bel aan het trekken is om Amerikanen wakker te maken dat als ze niet op tijd hun schoolsysteem veranderen om mee te gaan in de nieuwe en snelle ontwikkelingen van deze tijd, dat het onderwijs in de Verenigde Staten in een grote crisis zal geraken. Het grootste voordeel van de nieuwe scholen (die meer op de toekomstige ontwikkelingen gericht zijn) die Bill Gates aan het opzetten is, dat er geen boeken worden gebruikt en toch bezig zijn met de kenniseconomie. De kinderen worden geďnspireerd om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Het mooiste is dat hij bezig is de talenten en kapitaal van wat wij achterstandsgroepen noemen meer en beter te benutten. Het is schrijnend dat een land als Amerika meer in oorlogen investeert, dan in de eigen ontwikkeling van zijn burgers. Waardoor nu een privé investeerder het onderwijs in de Verenigde Staten uit de slop moeten halen.

 

 

Als u hierover meer wilt lezen treft u hieronder links naar een aantal websites en artikelen over kenniseconomie.

 

Kenniseconomie monitor 2006.

 

Nederland moet actiever. Werk(en) in de kenniseconomie 2010.

 

Lissabon agenda.

 

 

 

SHOOT FOR THE MOON. EVEN IF YOU MISS YOU WILL LAND AMONG THE STARS.

 

Anon