Leven op de Nederlandse Antillen (1961-1981)

Mijn vader (Amir Abdul Ghani Ayoubi) was geboren in Libanon en kwam op 18-jarige leeftijd naar Curaçao, Nederlandse Antillen. Daar ontmoette hij mijn moeder (Hortencia Ayoubi) geboren te Curaçao. Mijn grootmoeder Cordelia was de dochter van Arthur Wijman (uit Nederland) die op Bonaire ging wonen. Zij trouwde met Yousuf Abdul Hamid Ayoubi.

Als jong meisje ben ik opgegroeid binnen de moslim gemeenschap op Curaçao. Toch durfde ik als jong meisje veel meer dan mijn leeftijdgenoten (jongen of meisje).

Mijn liefde voor het onderwijs begon al heel vroeg. Ik zette al mijn neven en nichten in een zelf bedachte schoolklas en ik was altijd de juffrouw. Niet al mijn neven en nichten vonden dat leuk, omdat ik een strenge juffrouw was. Later na mijn HAVO ben ik naar de Pedagogische Academie op Curaçao gegaan, waar ik in 1981 daadwerkelijk mijn graad van onderwijzeres heb behaald.

Als tiener meisje werd het wel steeds moeilijker om alles te kunnen doen wat de jongens ook mochten. Op dat moment was ik ook sterk mijn vrouwelijke identiteit aan het zoeken. Steeds werd mij gezegd (vanuit mijn Islamitische achtergrond) dat ik iets niet mocht of kon doen. Ik heb mijn vader in die tijd flink uitgedaagd om mij te bewijzen dat het zo in de Koran stond. Mijn vader en ik hebben in die tijd veel van de Islam geleerd en samen het onderscheid kunnen maken wat bij de cultuur van de groep Libanezen hoorde en wat er echt in de Koran stond. Mijn vader heeft altijd tegen mij gezegd, dat hij door mij de Koran heeft leren kennen.

Mijn ouders hebben mij geleerd dat je goede daden tegenover je medemensen laten zien of je een goed(e) mens, moslim, katholiek of jood bent.

Ik ben geboren op 09 augustus 1961 te Curaçao, Nederlandse Antillen.

IF YOU CAN

DREAM IT,

YOU CAN DO IT.

 

Walt Disney