Opvoeding (2)

Wat doen we met de ouders van nu, die geen opleiding in het opvoeden van kinderen hebben gehad en zoveel vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen?

 

De televisie heeft blijkbaar een gat in de markt gevonden. We hebben Schatjes, Kanjers, “the Nanny”, EHBO (eerste hulp bij opvoeden), de opvoedpolitie. In de boekenwinkels hebben ze nu zoveel boeken over dit onderwerp. Maar wat moet je als ouder doen, als wat je in de boeken vindt niet helpt? Ieder kind is anders, wat als dat wat je op TV ziet niet werkt bij je kind?

 

In dit kader moeten we ouders niet in de steek laten. Vooral niet in deze snel ontwikkelende maatschappij met computers, MSN, Hyves, Habbo, etc. waar onze kinderen aan zoveel gevaar worden blootgesteld via internet.

 

In sommige gemeenten hebben ze een Centrum voor Jeugd en Gezin of een steunpunt opvoeding (met name in grote steden), hier en daar hebben ze een spreekuur in kleinere gemeenten. Vaak zijn deze voorzieningen niet bekend voor ouders. Opvoedingssteunpunten kunnen een centrale functie krijgen om ouders op een persoonlijke manier en op maat te kunnen informeren en begeleiden. Hier zouden we als maatschappij moeten kijken hoe we ouders kunnen versterken in de opvoeding van hun kinderen. Ouders zijn belangrijke partners in de ontwikkeling van het kind en later samen met het onderwijs om een goede en passende schoolloopbaan voor het kind te realiseren.

 

 

De vraag is nu:

 

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN.